XV535 Ugradnja senzora nivoa goriva

 

Obzirom da me puno godina mucio problem nedostatka instrumenta koji pokazuje nivo goriva u rezervaru, nabavio sam Acewellov brzinomjer koji to pokazuje. Sad se pojavio problem senzora koji ce instrumentu dostaviti podatke o tome koliko goriva ima. Odlucio sam se da ce to biti Acewellov plovak koji je omski kompatibilana s intrumentom.

 
 
1. Donji rezervar 535-ice je dosta nezgodan jer prekticki nema mjesta gdje bi se mogla napraviti rupa za plovak. Jedino mjesto koje sam mogao iskoristiti je prikazano na slici.
 
2. Ovako izgleda Acewellov plovak. Stangica plovka se moze savinuti po potrebi. Po gumenom dihtungu sam oznacio rupe na rezervaru. Ova verzija ima otpor od 0 do 100 ohma, sto se poklapa s instrumentom.
 
3. Centralnu rupu sam dobio tako da sam izbusio puno malih rupa po zacrtanom obodu, a onda to poravnao frezom. Ovako bi to trebalo otprilike izgledati kad sve bude gotovo.
 
 
4. Matice za montazu senzora sam zalijepio s unutarnje strane rezervara ljepilom Pascofix i dodatno ucvrstio punilom Pascofill. Nastojao sam pronaci matice M6 sa sto vecom povrsinom prijanjanja.
 
5. Da bi se doslo do donjeg rezervara najprije treba skinuti sjedalo. Ja sam imao srecu da sam dobio rezervar na kojem sam se mogao "igrati", bez da sam najprije rastavljao svog Viraga.
 
6. Oba rezervara naravno trebaju biti prazna. Treba poskidati cijevi, kutiju s osiguracima, filter goriva, bocne poklopce rezervara, akumulator, kutiju akumulatora, pumpu za gorivo, rele anlasera, otpustiti blatobran...
 
 
7. Ovako to izgleda rastavljeno. Treba raditi polako i paziti da se ne potrga koja zica. Ako nesto nije jasno, najbolje je oznaciti zice. Kod nabavke instrumenta i plovka treba paziti da su kompatibilni.
 
8. Prije demontaze rezervara treba skinuti montažni dio rame. Pri skidanju treba pogoditi polozaj u kojem se moze izvuci iz rame. Prije busenja (radi spene) obavezno demontirati elektroventil koji je s donje strane rezervara.
 
8. Kad je sve gotovo, trebalo bi izgledati otprilike ovako! Sastavljanje naravno, ide obrnutim redosljedom, pa ga nisam opisivao. Cijeli posao je dosta precizan, pa ga ne preporucujem ljudima bez imalo tehnickog iskustva.

 

dborosak@net.amis.hr